MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA
130
PSZENICA Z WARZYWAMI
I LUBCZYKIEM
•
Lekkostrawna, świeża i chrupiąca – dzięki dodaniu lubczyku oraz innych ziół
ta letnia potrawa otrzymuje pikantną, wyrafinowaną
nutę smakową.
Dla 2 osób
1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 duża czerwona
papryka, 2 małe cukinie, 2 łyżki oliwy z oliwek,
100 g pszenicy typu parabolicznego (ewentualnie
ziarno orkiszowe), sól, czarny pieprz, 250 ml
bulionu warzywnego, 2–3 liście młodego lubczyku,
50 g mieszanych ziół (np. szczypiorek, pietruszka,
trybula), 2 łyżki świeżo startego twardego sera (typ
gouda, parmezan)
Czas przygotowania:
25 minut
Jedna porcja:
ok. 340 kcal, białko 11 g,
tłuszcze 13 g, węglowodany 43 g
1.
Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę.
Umyć paprykę, przekroić na pół i oczyścić z gniazda
nasiennego, pokroić w kostkę o wielkości ok. 1
1
/
2
cm. Umyć cukinie, przekroić wzdłużnie i pokroić na
małe kawałki wielkości ok. 1 cm.
2.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebule
i czosnek (na średnim ogniu). Dodać paprykę
i cukinie oraz pszenicę i dusić przez 2–3 minuty,
mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania
i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez
10–12 minut, mieszając od czasu do czasu.
3.
Umyć lubczyk i pozostałe zioła, oderwać
listki, posiekać i dorzucić do potrawy, mieszając
z całością. Doprawić solą i pieprzem, posypać
z wierzchu startym serem.
SUGESTIA PRZYPRAWIANIA
Lubczyk jako przyprawę należy zawsze
dozować bardzo ostrożnie (zazwyczaj
wystarczą 1–2 listki). Roślina ta,
zwłaszcza dziko rosnąca, ma bardzo
intensywny aromat, który może
zdominować całość potrawy.