Previous Page  14 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 17 Next Page
Page Background

MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA

130

PSZENICA Z WARZYWAMI

I LUBCZYKIEM

Lekkostrawna, świeża i chrupiąca – dzięki dodaniu lubczyku oraz innych ziół

ta letnia potrawa otrzymuje pikantną, wyrafinowaną

nutę smakową.

Dla 2 osób

1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 duża czerwona

papryka, 2 małe cukinie, 2 łyżki oliwy z oliwek,

100 g pszenicy typu parabolicznego (ewentualnie

ziarno orkiszowe), sól, czarny pieprz, 250 ml

bulionu warzywnego, 2–3 liście młodego lubczyku,

50 g mieszanych ziół (np. szczypiorek, pietruszka,

trybula), 2 łyżki świeżo startego twardego sera (typ

gouda, parmezan)

Czas przygotowania:

25 minut

Jedna porcja:

ok. 340 kcal, białko 11 g,

tłuszcze 13 g, węglowodany 43 g

1.

Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę.

Umyć paprykę, przekroić na pół i oczyścić z gniazda

nasiennego, pokroić w kostkę o wielkości ok. 1

1

/

2

cm. Umyć cukinie, przekroić wzdłużnie i pokroić na

małe kawałki wielkości ok. 1 cm.

2.

Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebule

i czosnek (na średnim ogniu). Dodać paprykę

i cukinie oraz pszenicę i dusić przez 2–3 minuty,

mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania

i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez

10–12 minut, mieszając od czasu do czasu.

3.

Umyć lubczyk i pozostałe zioła, oderwać

listki, posiekać i dorzucić do potrawy, mieszając

z całością. Doprawić solą i pieprzem, posypać

z wierzchu startym serem.

SUGESTIA PRZYPRAWIANIA

Lubczyk jako przyprawę należy zawsze

dozować bardzo ostrożnie (zazwyczaj

wystarczą 1–2 listki). Roślina ta,

zwłaszcza dziko rosnąca, ma bardzo

intensywny aromat, który może

zdominować całość potrawy.