MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA
150
SAŁATKA Z ZIOŁAMI , TYMIANKIEM
I SEREM KOZIM
•
W tej potrawie sama natura zadbała o zdrowe przyprawy: rukiew wodna, trybula, mięta,
portulaka i inne równoważą zakwaszenie organizmu i dostarczają magnezu,
wzmacniając krew i kości.
Dla 2 osób
150 g mieszanych ziół (np. rukiew wodna, koper,
trybula, mięta, oregano, pietruszka, portulaka),
100 g malin, 2 łyżki białego octu balsamicznego,
1
/
2
łyżeczki musztardy Dijon (pikantnej), sól i czarny
pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek,
4 małe porcje sera koziego (każda po ok. 30 g),
4 łodyżki tymianku, 2 łyżeczki płynnego
miodu
Czas przygotowania:
25 minut
Jedna porcja:
ok. 320 kcal, białko 14 g,
tłuszcze 24 g, węglowodany 10 g
1.
Zioła umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek.
Maliny umyć tylko wtedy, jeśli to konieczne,
bardzo szybko i ostrożnie osuszyć.
Sporządzić sos: dokładnie wymieszać ocet, 3 łyżki
wody, musztardę, sól i pieprz, na końcu dodać
oliwę z oliwek.
2.
Porcje sera wyłożyć na blachę pokrytą papierem
do pieczenia, każdą porcję obłożyć 1 łodyżką
tymianku i skropić
1
/
2
łyżeczki miodu. Nagrzać
elektryczny grill lub piekarnik do temp. 250°C.
Zapiekać ser w gorącym piekarniku przez
2–3 minuty.
3.
W tym czasie wymieszać zioła z sosem i dodać
ostrożnie maliny. Rozdzielić sałatę na dwa talerze,
położyć na sałacie zapiekany ser i natychmiast
podawać.
KOZI SER W SEZAMIE
W tym wariancie należy zerwać listki
z łodygi tymianku, posiekać i wymieszać
z 2 łyżkami ziarna sezamowego.
Obtoczyć ser z każdej strony tą
mieszanką i dopiero wówczas zapiec
w piecu na kolor złotobrązowy.