Previous Page  16 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 17 Next Page
Page Background

MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA

150

SAŁATKA Z ZIOŁAMI , TYMIANKIEM

I SEREM KOZIM

W tej potrawie sama natura zadbała o zdrowe przyprawy: rukiew wodna, trybula, mięta,

portulaka i inne równoważą zakwaszenie organizmu i dostarczają magnezu,

wzmacniając krew i kości.

Dla 2 osób

150 g mieszanych ziół (np. rukiew wodna, koper,

trybula, mięta, oregano, pietruszka, portulaka),

100 g malin, 2 łyżki białego octu balsamicznego,

1

/

2

 łyżeczki musztardy Dijon (pikantnej), sól i czarny

pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek,

4 małe porcje sera koziego (każda po ok. 30 g),

4 łodyżki tymianku, 2 łyżeczki płynnego

miodu

Czas przygotowania:

25 minut

Jedna porcja:

ok. 320 kcal, białko 14 g,

tłuszcze 24 g, węglowodany 10 g

1.

Zioła umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek.

Maliny umyć tylko wtedy, jeśli to konieczne,

bardzo szybko i ostrożnie osuszyć.

Sporządzić sos: dokładnie wymieszać ocet, 3 łyżki

wody, musztardę, sól i pieprz, na końcu dodać

oliwę z oliwek.

2.

Porcje sera wyłożyć na blachę pokrytą papierem

do pieczenia, każdą porcję obłożyć 1 łodyżką

tymianku i skropić

1

/

2

 łyżeczki miodu. Nagrzać

elektryczny grill lub piekarnik do temp. 250°C.

Zapiekać ser w gorącym piekarniku przez

2–3 minuty.

3.

W tym czasie wymieszać zioła z sosem i dodać

ostrożnie maliny. Rozdzielić sałatę na dwa talerze,

położyć na sałacie zapiekany ser i natychmiast

podawać.

KOZI SER W SEZAMIE

W tym wariancie należy zerwać listki

z łodygi tymianku, posiekać i wymieszać

z 2 łyżkami ziarna sezamowego.

Obtoczyć ser z każdej strony tą

mieszanką i dopiero wówczas zapiec

w piecu na kolor złotobrązowy.