Previous Page  14 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 24 Next Page
Page Background

20

PIĄTEK

Piątek po Objawieniu Pańskim

STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

I natychmiast trąd z niego ustąpił.

1 J 5,5-13; Łk 5,12-16

imieniny

Feliks, Honorata,

Matylda, Teodozjusz

Patron dnia

św. Honorata,

dziewica

notatki

NAJLEPSZE ŻYCZENIA

Młodość nie jest wcale przywile-

jem dzieci i młodzieży. Radość ży-

cia jest niezależna od wieku. Ona

rozkwita poprzez wszystko, co

może być dla człowieka inspiracją.

Życzę Ci, abyś odkrył poezję istnie-

nia. Jest ona kluczem do odkrycia

w sobie nieoczekiwanych możliwo-

ści. Nadzieja jest wiosną ducha.

Wsch. 7:37

Zach. 15:54

Wsch. 11:22

Zach. 22:24

11

KOTLECIKI Z JAJEK

składniki

6 jajek, 20 g tłuszczu, średniej wielkości cebula, mała bułka

pszenna, ½ szklanki mleka, tarta bułka do panierowania, sól, pieprz

do smaku, tłuszcz do smażenia.

sposób

przygotowania

Umyte jajka ugotować na twardo (jedno zostawić su-

rowe), obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę

pokroić i usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę i jajka prze-

puścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, dokład-

nie wymieszać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej

bułce i smażyć po obu stronach na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

Usmażone kotlety ostrożnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kru-

szą. Kotleciki podaje się zwykle z ziemniakami i sosem pomidorowym,

szczypiorkowym czy ogórkowym, z dodatkiem warzyw gotowanych

lub surówek z warzyw sezonowych.