20
PIĄTEK
Piątek po Objawieniu Pańskim
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Wydatki
suma
I natychmiast trąd z niego ustąpił.
1 J 5,5-13; Łk 5,12-16
imieniny
Feliks, Honorata,
Matylda, Teodozjusz
Patron dnia
św. Honorata,
dziewica
notatki
NAJLEPSZE ŻYCZENIA
Młodość nie jest wcale przywile-
jem dzieci i młodzieży. Radość ży-
cia jest niezależna od wieku. Ona
rozkwita poprzez wszystko, co
może być dla człowieka inspiracją.
Życzę Ci, abyś odkrył poezję istnie-
nia. Jest ona kluczem do odkrycia
w sobie nieoczekiwanych możliwo-
ści. Nadzieja jest wiosną ducha.
Wsch. 7:37
Zach. 15:54
Wsch. 11:22
Zach. 22:24
11
KOTLECIKI Z JAJEK
składniki
6 jajek, 20 g tłuszczu, średniej wielkości cebula, mała bułka
pszenna, ½ szklanki mleka, tarta bułka do panierowania, sól, pieprz
do smaku, tłuszcz do smażenia.
sposób
przygotowania
Umyte jajka ugotować na twardo (jedno zostawić su-
rowe), obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę
pokroić i usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę i jajka prze-
puścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, dokład-
nie wymieszać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej
bułce i smażyć po obu stronach na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Usmażone kotlety ostrożnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kru-
szą. Kotleciki podaje się zwykle z ziemniakami i sosem pomidorowym,
szczypiorkowym czy ogórkowym, z dodatkiem warzyw gotowanych
lub surówek z warzyw sezonowych.