WTOREK
1. tydzień zwykły
STYCZNIA
25
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Wydatki
suma
I wnet rozeszła się wieść o Nim wszędzie po całej okolicznej
krainie galilejskiej.
Hbr 2,5-12; Mk 1,21-28
imieniny
Aleksander, Arnold,
Dąbrówka, Franciszek
Patron dnia
św. Franciszek Capillas, kapłan
i jego Towarzysze, męczennicy
notatki
GULASZ WIEPRZOWY
składniki
400 g mięsa wieprzowego, cebula, 2 łyżki tłuszczu, łyżka mąki,
2 ziarna ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, sól, pieprz.
sposób
przygotowania
Na gulasz można wykorzystać nie tylko wieprzowi-
nę, ale także mięso pochodzące z innych zwierząt rzeźnych, drobiu,
królika. Umyte mięso należy pokroić w kostkę, oprószyć mąką i przy-
rumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, podlać taką
ilością wody, aby pokryła mięso, dodać przyprawy, przykryć i powoli
dusić do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę. Gdy mięso zmięk-
nie, podprawić gulasz mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem i jeszcze
podgotować. Gdy mięso jest prawie miękkie, można do gulaszu dodać
200 g fasoli szparagowej świeżej lub konserwowej i dusić razem do
miękkości. Gulasz podawać z kluskami lub kaszą, ryżem, ziemniacza-
nym purée oraz z sezonowymi surówkami z warzyw.
masz pojęcie
Penitent –
określenie osoby, która
przystępuje do spowiedzi.
Wsch. 7:34
Zach. 16:00
Wsch. 12:40
Zach. 01:49
15