Previous Page  19 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 24 Next Page
Page Background

WTOREK

1. tydzień zwykły

STYCZNIA

25

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

I wnet rozeszła się wieść o Nim wszędzie po całej okolicznej

krainie galilejskiej.

Hbr 2,5-12; Mk 1,21-28

imieniny

Aleksander, Arnold,

Dąbrówka, Franciszek

Patron dnia

św. Franciszek Capillas, kapłan

i jego Towarzysze, męczennicy

notatki

GULASZ WIEPRZOWY

składniki

400 g mięsa wieprzowego, cebula, 2 łyżki tłuszczu, łyżka mąki,

2 ziarna ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, sól, pieprz.

sposób

przygotowania

Na gulasz można wykorzystać nie tylko wieprzowi-

nę, ale także mięso pochodzące z innych zwierząt rzeźnych, drobiu,

królika. Umyte mięso należy pokroić w kostkę, oprószyć mąką i przy-

rumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, podlać taką

ilością wody, aby pokryła mięso, dodać przyprawy, przykryć i powoli

dusić do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę. Gdy mięso zmięk-

nie, podprawić gulasz mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem i jeszcze

podgotować. Gdy mięso jest prawie miękkie, można do gulaszu dodać

200 g fasoli szparagowej świeżej lub konserwowej i dusić razem do

miękkości. Gulasz podawać z kluskami lub kaszą, ryżem, ziemniacza-

nym purée oraz z sezonowymi surówkami z warzyw.

masz pojęcie

Penitent –

określenie osoby, która

przystępuje do spowiedzi.

Wsch. 7:34

Zach. 16:00

Wsch. 12:40

Zach. 01:49

15