30
wydatki tygodniowe
czynsz/opłaty art. spożywcze art. przemysłowe wydatki inne
pn
wt
śr
cz
pt
so
suma
NIEDZIELA
1. tydzień zwykły
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
DESER
Piernik malowany
składniki
4 szklanki mąki, 100 g ma-
sła, 2 szklanki cukru, 1 szklanka
miodu, 5 jajek, 250 ml śmietany,
1 łyżeczka sody lub amoniaku,
1 paczka przyprawy do pierni-
ków, bakalie.
sposób
przygotowania
Z ½ szklan-
ki cukru zrobić karmel (cukier
przypalić, rozprowadzić ciepłą
wodą) i odstawić do ostudze-
nia. Żółtka utrzeć z cukrem
i masłem, dolewając pomału
śmietanę i dodając miód. Do
dobrze utartej masy dodać
mąkę z rozpuszczoną sodą
lub amoniakiem. Wlać karmel
i wymieszać z bardzo sztyw-
no ubitą pianą z białek. Piec
60 minut.
PRZETWORY DOMOWE
Przepis na galaretkę z grejpfruta
składniki
1 kg soku z grejpfruta, 600 g cukru.
sposób
przygotowania
Grejpfruty, podobnie jak cytryny, są pełne kwasu
ale nie pektyny, dlatego też galaretka z tych owoców ma tendencję
do pozostania w stanie nieco płynnym. Jeżeli chcemy otrzymać ga-
laretkę bardziej gęstą możemy dodać jabłka lub kilka łyżek pektyny.
Wybrać grejpfruty świeże, umyć je, osuszyć i wycisnąć w celu otrzyma-
nia soku. Przelać sok do rondelka ze stali nierdzewnej, którego ciężar
(tara) należy wcześniej zanotować, po czym zważyć rondel z zawar-
tością. Dodać cukier w odpowiedniej ilości procentowej i postawić na
ogniu, nieprzerwanie mieszając. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć
płomień do możliwie najmniejszego i gotować dopóki galaretka nie
osiągnie właściwej konsystencji, nie przerywając przy tym mieszania.
Przelać wrzącą galaretkę do słoików uprzednio rozgrzanych, zamknąć
hermetycznie i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nakleić ety-
kietki i odstawić do przechowania w chłodne i ciemne miejsce. Najle-
piej spożyć po upływie 30 dni.
imieniny
Dobroniega, Euzebiusz,
Fabian, Sebastian
Patron dnia
św. Fabian,
papież i męczennik
Wsch. 7:30
Zach. 16:08
Wsch. 16:09
Zach. 07:49
20
2. nie i la z ykła
notatki