Previous Page  11 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 24 Next Page
Page Background

WTOREK

Wtorek po Objawieniu Pańskim

STYCZNIA

17

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

A tych, którzy jedli chleby, było pięć tysięcy mężczyzn.

1 J 4,7-10; Mk 6,34-44

imieniny

Daniel, Mścisław,

Seweryn, Teofil

Patron dnia

św. Daniel Comboni,

biskup

notatki

masz pojęcie

Wykidajło –

dawniej osoba, która

np. wyrzucała awanturujących się

klientów z baru, tzw. bramkarz

w lokalu.

8

ZRAZY STAROPOLSKIE ZAWIJANE

składniki

1kg mięsa wołowego bez kości, 150 g słoniny, ogórek kiszony lub

łyżka świeżo startego chrzanu, cebula, kilka suszonych grzybków, łyż-

ka tłuszczu, łyżka mąki, 125 ml śmietany, sól, jagody jałowca, listek

laurowy, pieprz.

sposób

przygotowania

Umyty kawałek mięsa pokroić w poprzek włókien

na 5–6 jednakowej wielkości kawałków. Płaty mięsa dokładnie rozbić

tłuczkiem zwilżonym w wodzie, posolić, oprószyć pieprzem. Słoninę

pokroić na bardzo cienkie płaty i przykryć nimi mięso. Na każdym

płacie mięsa położyć kawałek ogórka kiszonego lub łyżeczkę świeżo

startego, skropionego kwaskiem cytrynowym chrzanu, zwinąć i spiąć

patyczkiem lub metalową szpadką. Zrazy z wierzchu osolić, oprószyć

mąką i obrumienić na tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę, podlać nie-

wielką ilością wody, dodać przyprawy i dusić do miękkości pod przy-

kryciem, na bardzo małym ogniu. Wyjąć zrazy z sosu i usunąć patyczki

lub szpadki. Z sosu wyjąć grzyby, drobno pokroić i włożyć z powrotem.

Sos podprawić śmietaną z mąką, zagotować. Zrazy podawać z ugoto-

waną na sypko kaszą gryczaną lub z ziemniakami, kopytkami oraz

z buraczkami albo ćwikłą bądź surówką z czerwonej kapusty.

Wsch. 7:39

Zach. 15:50

Wsch. 10:09

Zach. 19:08