WTOREK
Wtorek po Objawieniu Pańskim
STYCZNIA
17
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Wydatki
suma
A tych, którzy jedli chleby, było pięć tysięcy mężczyzn.
1 J 4,7-10; Mk 6,34-44
imieniny
Daniel, Mścisław,
Seweryn, Teofil
Patron dnia
św. Daniel Comboni,
biskup
notatki
masz pojęcie
Wykidajło –
dawniej osoba, która
np. wyrzucała awanturujących się
klientów z baru, tzw. bramkarz
w lokalu.
8
ZRAZY STAROPOLSKIE ZAWIJANE
składniki
1kg mięsa wołowego bez kości, 150 g słoniny, ogórek kiszony lub
łyżka świeżo startego chrzanu, cebula, kilka suszonych grzybków, łyż-
ka tłuszczu, łyżka mąki, 125 ml śmietany, sól, jagody jałowca, listek
laurowy, pieprz.
sposób
przygotowania
Umyty kawałek mięsa pokroić w poprzek włókien
na 5–6 jednakowej wielkości kawałków. Płaty mięsa dokładnie rozbić
tłuczkiem zwilżonym w wodzie, posolić, oprószyć pieprzem. Słoninę
pokroić na bardzo cienkie płaty i przykryć nimi mięso. Na każdym
płacie mięsa położyć kawałek ogórka kiszonego lub łyżeczkę świeżo
startego, skropionego kwaskiem cytrynowym chrzanu, zwinąć i spiąć
patyczkiem lub metalową szpadką. Zrazy z wierzchu osolić, oprószyć
mąką i obrumienić na tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę, podlać nie-
wielką ilością wody, dodać przyprawy i dusić do miękkości pod przy-
kryciem, na bardzo małym ogniu. Wyjąć zrazy z sosu i usunąć patyczki
lub szpadki. Z sosu wyjąć grzyby, drobno pokroić i włożyć z powrotem.
Sos podprawić śmietaną z mąką, zagotować. Zrazy podawać z ugoto-
waną na sypko kaszą gryczaną lub z ziemniakami, kopytkami oraz
z buraczkami albo ćwikłą bądź surówką z czerwonej kapusty.
Wsch. 7:39
Zach. 15:50
Wsch. 10:09
Zach. 19:08