Previous Page  16 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 24 Next Page
Page Background

22

wydatki tygodniowe

czynsz/opłaty art. spożywcze art. przemysłowe wydatki inne

pn

wt

śr

cz

pt

so

suma

NIEDZIELA

Sobota po Objawieniu Pańskim

STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

notatki

imieniny

Bogumiła, Bogusława,

Hilary, Weronika

Patron dnia

św. Hilary z Poitiers,

biskup i doktor Kościoła

PRZETWORY DOMOWE

Przepis na konfiturę z czarnego bzu

składniki

1 kg owoców czarnego bzu, 400 g nierafinowanego cukru trzci-

nowego, 1 cytryna ekologiczna.

sposób

przygotowania

Zaopatrzyć się w kiście dojrzałych owoców bzu.

Oddzielić czarne, błyszczące jagody i włożyć je do stalowego rondla.

Dodać cukier i pozostawić do zmacerowania na około 12 godzin. Po

upływie wskazanego czasu postawić rondel na ogniu i gotować przez

kwadrans. Dodać skórkę (tylko część żółtą) oraz sok z cytryny i kon-

tynuować gotowanie przez około 10 minut. Po upływie wskazanego

czasu usunąć skórkę z cytryny i włożyć jeszcze gorącą konfiturę do

słoików. Po zamknięciu słoików odwrócić je natychmiast do góry

dnem, stawiając na drewnianej powierzchni. Słoiki można przenieść

dopiero po ich całkowitym wystudzeniu. Konfitura z czarnego bzu jest

doskonałym składnikiem do przygotowania tarty. Może być ponadto

wykorzystana do przygotowania napojów. W tym celu należy rozcień-

czyć kilka łyżek konfitury wodą z lodem. Najlepiej spożyć po upływie

40 dni.

DESER

Jabłka pieczone

składniki

6 jabłek, wiśnie lub czere-

śnie z kompotu, cukier puder,

cynamon, 1 białko, wanilia.

sposób

przygotowania

Zdrowe,

dorodne jabłka umyć, wydrą-

żyć gniazda nasienne a w ich

miejsce wsypać cukier puder,

cynamon i włożyć wiśnie lub

czereśnie. Białko ubić na pianę.

Do piany dodawać po trochu

cukier oraz wanilię. Pianę po-

łożyć na jabłkach. Ułożyć jabł-

ka w miseczkach z folii alumi-

niowej, wysmarowanej olejem.

Wstawić do piekarnika i za-

piec. Podawać z biszkoptami.

Wsch. 7:36

Zach. 15:57

Wsch. 12:00

Zach. –

13

Chrzest Pański, uroczystość