22
wydatki tygodniowe
czynsz/opłaty art. spożywcze art. przemysłowe wydatki inne
pn
wt
śr
cz
pt
so
suma
NIEDZIELA
Sobota po Objawieniu Pańskim
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
notatki
imieniny
Bogumiła, Bogusława,
Hilary, Weronika
Patron dnia
św. Hilary z Poitiers,
biskup i doktor Kościoła
PRZETWORY DOMOWE
Przepis na konfiturę z czarnego bzu
składniki
1 kg owoców czarnego bzu, 400 g nierafinowanego cukru trzci-
nowego, 1 cytryna ekologiczna.
sposób
przygotowania
Zaopatrzyć się w kiście dojrzałych owoców bzu.
Oddzielić czarne, błyszczące jagody i włożyć je do stalowego rondla.
Dodać cukier i pozostawić do zmacerowania na około 12 godzin. Po
upływie wskazanego czasu postawić rondel na ogniu i gotować przez
kwadrans. Dodać skórkę (tylko część żółtą) oraz sok z cytryny i kon-
tynuować gotowanie przez około 10 minut. Po upływie wskazanego
czasu usunąć skórkę z cytryny i włożyć jeszcze gorącą konfiturę do
słoików. Po zamknięciu słoików odwrócić je natychmiast do góry
dnem, stawiając na drewnianej powierzchni. Słoiki można przenieść
dopiero po ich całkowitym wystudzeniu. Konfitura z czarnego bzu jest
doskonałym składnikiem do przygotowania tarty. Może być ponadto
wykorzystana do przygotowania napojów. W tym celu należy rozcień-
czyć kilka łyżek konfitury wodą z lodem. Najlepiej spożyć po upływie
40 dni.
DESER
Jabłka pieczone
składniki
6 jabłek, wiśnie lub czere-
śnie z kompotu, cukier puder,
cynamon, 1 białko, wanilia.
sposób
przygotowania
Zdrowe,
dorodne jabłka umyć, wydrą-
żyć gniazda nasienne a w ich
miejsce wsypać cukier puder,
cynamon i włożyć wiśnie lub
czereśnie. Białko ubić na pianę.
Do piany dodawać po trochu
cukier oraz wanilię. Pianę po-
łożyć na jabłkach. Ułożyć jabł-
ka w miseczkach z folii alumi-
niowej, wysmarowanej olejem.
Wstawić do piekarnika i za-
piec. Podawać z biszkoptami.
Wsch. 7:36
Zach. 15:57
Wsch. 12:00
Zach. –
13
Chrzest Pański, uroczystość