Previous Page  4 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 24 Next Page
Page Background

10

ŚRODA

2. tydzień po Bożym Narodzeniu

STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

Pośród was stoi Ten, którego wy nie znacie, który po mnie idzie,

a któremu ja nie jestem godzien odwiązać rzemyka u Jego sandała.

1 J 2,22-28; J 1,19-28

imieniny

Bazyli, Grzegorz, Izydor, Makary

Patron dnia

Święci Bazyli Wielki

i Grzegorz z Nazjanzu,

biskupi i doktorzy Kościoła

notatki

KURA W GALARECIE

składniki

300–400 g włoszczyzny, kura lub kurczak, sól, liść laurowy, kilka

ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 łyżeczki żelatyny, kilka łyżek zie-

lonego groszku, 2 jajka.

sposób

przygotowania

Sprawioną i umytą kurę ugotować wraz z jarzynami

oraz przyprawami i pozostawić w rosole do ostudzenia. Odcedzić część

wywaru. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i gdy na-

pęcznieje dodać do odcedzonego wywaru, wymieszać i zagotować. Do

salaterki lub miseczek, w których galareta będzie stygła, wlać cienką

warstwę wywaru. Gdy zastygnie, ułożyć kawałki kury, udekorować

je marchewką, zielonym groszkiem, plasterkami lub ćwiartkami ugo-

towanych na twardo jajek, zalać wywarem i pozostawić w chłodnym

miejscu do zakrzepnięcia. Przyrządzając galaretę z kurczaka należy

wziąć więcej żelatyny.

Wsch. 7:40

Zach. 15:43

Wsch. 04:54

Zach. 14:21

2

W samo sedno

Jakże cudownie byłoby, gdyby na

koniec dnia każdy z nas mógł powie-

dzieć: dziś dokonałem uczynku miło-

sierdzia w stosunku do innych!

Papież Franciszek