Previous Page  6 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 24 Next Page
Page Background

12

PIĄTEK

2. tydzień po Bożym Narodzeniu

STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

Ten spotkał najpierw swego brata i rzekł do niego: Znaleźliśmy

Mesjasza – to znaczy: Chrystusa.

Ps 98,1.7-9; J 1,35-42

imieniny

Angelika, Aniela,

Eugeniusz, Elżbieta

Patron dnia

św. Elżbieta Seton,

wdowa

Wsch. 7:40

Zach. 15:45

Wsch. 07:07

Zach. 15:30

4

NAJLEPSZE ŻYCZENIA

Życzę Ci odwagi, abyś potrafił zdo-

być się na coś nowego. Wiele spraw

ujrzysz w innym świetle, kiedy po-

czujesz, że coś zaczyna wzrastać.

Niepozorny początek wiedzie dalej,

szybko się rozwija i obdarzy Cię za-

skakującymi niespodziankami.

notatki

KLOPSIKI Z RYBY W GALARECIE

składniki

500 g filetów z ryby, 2 jajka, mała bułka, 1 duża cebula, 40 g

tłuszczu, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 szklanki

wywaru z warzyw i ryby, 2 łyżeczki żelatyny.

sposób

przygotowania

Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i dobrze od­

cisnąć. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, ale nie rumie-

nić. Filety opłukać, odcisnąć z wody i zmielić razem z bułką i cebulą.

Następnie dodać jajko, tartą bułkę, przesmażoną cebulę, sól, pieprz,

posiekaną natkę pietruszki i razem utrzeć masę drewnianym grzyb-

kiem. Z masy uformować klopsiki (8 sztuk), włożyć do wrzącego wy-

waru z jarzyn i gotować na słabym ogniu 10–15 minut; po ugotowaniu

klopsików powinny zostać 2 szklanki wywaru. Następnie wywaru

ostudzić, przyrządzić galaretę. Klopsiki ułożyć na półmisku, przybrać

i zalać gęstniejącą, ale jeszcze płynną galaretą. Wystudzić. Podawać

jako przystawkę. Oddzielnie podać sos tatarski lub majonez z chrza-

nem bądź chrzan z gęstą śmietaną z sokiem cytrynowym. Ugotowane

klopsiki można podać na zimno bez galarety lub na gorąco z odpowied-

nimi sosami (pieczarkowym, pomidorowym) i ziemniakami.