12
PIĄTEK
2. tydzień po Bożym Narodzeniu
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Wydatki
suma
Ten spotkał najpierw swego brata i rzekł do niego: Znaleźliśmy
Mesjasza – to znaczy: Chrystusa.
Ps 98,1.7-9; J 1,35-42
imieniny
Angelika, Aniela,
Eugeniusz, Elżbieta
Patron dnia
św. Elżbieta Seton,
wdowa
Wsch. 7:40
Zach. 15:45
Wsch. 07:07
Zach. 15:30
4
NAJLEPSZE ŻYCZENIA
Życzę Ci odwagi, abyś potrafił zdo-
być się na coś nowego. Wiele spraw
ujrzysz w innym świetle, kiedy po-
czujesz, że coś zaczyna wzrastać.
Niepozorny początek wiedzie dalej,
szybko się rozwija i obdarzy Cię za-
skakującymi niespodziankami.
notatki
KLOPSIKI Z RYBY W GALARECIE
składniki
500 g filetów z ryby, 2 jajka, mała bułka, 1 duża cebula, 40 g
tłuszczu, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 szklanki
wywaru z warzyw i ryby, 2 łyżeczki żelatyny.
sposób
przygotowania
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i dobrze od
cisnąć. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, ale nie rumie-
nić. Filety opłukać, odcisnąć z wody i zmielić razem z bułką i cebulą.
Następnie dodać jajko, tartą bułkę, przesmażoną cebulę, sól, pieprz,
posiekaną natkę pietruszki i razem utrzeć masę drewnianym grzyb-
kiem. Z masy uformować klopsiki (8 sztuk), włożyć do wrzącego wy-
waru z jarzyn i gotować na słabym ogniu 10–15 minut; po ugotowaniu
klopsików powinny zostać 2 szklanki wywaru. Następnie wywaru
ostudzić, przyrządzić galaretę. Klopsiki ułożyć na półmisku, przybrać
i zalać gęstniejącą, ale jeszcze płynną galaretą. Wystudzić. Podawać
jako przystawkę. Oddzielnie podać sos tatarski lub majonez z chrza-
nem bądź chrzan z gęstą śmietaną z sokiem cytrynowym. Ugotowane
klopsiki można podać na zimno bez galarety lub na gorąco z odpowied-
nimi sosami (pieczarkowym, pomidorowym) i ziemniakami.