14
wydatki tygodniowe
czynsz/opłaty art. spożywcze art. przemysłowe wydatki inne
pn
wt
śr
cz
pt
so
suma
NIEDZIELA
Objawienie Pańskie, uroczystość
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Przetwory domowe
Przepis na konfiturę z moreli
składniki
2 kg moreli, 400 g cukru, sok z 1 cytryny.
sposób
przygotowania
Przygotowanie tej konfitury niemal zawsze daje
ogromną satysfakcję, ponieważ przepis jest łatwy w wykonaniu. Po-
nadto, jeżeli użyjemy dojrzałych moreli z dodatkiem niezbyt dużej
ilości cukru, stanie się ona z pewnością jednym z najsmaczniejszych
tego rodzaju przetworów. Morele należy starannie umyć, przepołowić,
usunąć pestki, a następnie włożyć do garnka ze stali nierdzewnej. Do-
dać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić
do zmacerowania w chłodnym miejscu na około 12 godzin lub na całą
noc. Po upływie wskazanego czasu, postawić garnek na ogniu i dopro-
wadzić do wrzenia. Proces maceracji w cukrze powinien zapewnić go-
towanie konfitury bez ryzyka, że owoce zaczną przywierać do spodu
garnka, jeśli nie będą mieszane. Możliwe, że będzie konieczne usunię-
cie piany z konfitury, zwłaszcza wtedy, gdy na skórce moreli, co często
zdarza się w przypadku upraw domowych, są małe brunatne plamki.
Po upływie 25–30 minut należy wykonać próbę z talerzykiem (nakła-
damy łyżkę konfitury na pochylony talerzyk; gdy konfitura nie spływa,
to znak, że jest gotowa). Gdy próba nie da pozytywnego wyniku nale-
ży kontynuować gotowanie aż do skutku. Jeśli natomiast konsystencja
jest właściwa, wówczas trzeba rozdzielić jeszcze gorącą konfiturę do
słoików, posługując się małą chochlą i lejkiem. Zamknąć słoiki her-
metycznie i szybko odwrócić do góry dnem, stawiając na drewnianej
powierzchni. Słoiki można odwrócić dopiero po całkowitym wystudze-
niu. Na koniec nakleić etykietki i wstawić do spiżarni. Najlepiej spożyć
po upływie 30 dni.
DESER
Rogaliki wiśniowe Elżbietki
składniki
125 g mąki, l łyżeczka
cukru, 125 g masła, 1 jajko,
½ szklanki zsiadłego mleka,
10 g drożdży, konfitura z wi-
śni.
sposób
przygotowania
Wymienione
składniki (oprócz konfitury)
dokładnie wymieszać. Otrzy-
mane ciasto 3 razy składać
i wałkować (jak ciasto francu-
skie). Ostatni raz rozwałkować
cienko i pokroić na kwadraty.
Nadziewać konfiturą, formo-
wać rogaliki i po posmarowa-
niu ich rozbitym jajkiem piec
w gorącym piekarniku.
imieniny
Andrzej, Baltazar,
Kacper, Melchior
Patron dnia
Mędrcy ze Wschodu:
Kacper, Melchior, Baltazar
6
Wsch. 7:39
Zach. 15:48
Wsch. 08:54
Zach. 17:08
notatki