Previous Page  8 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 24 Next Page
Page Background

14

wydatki tygodniowe

czynsz/opłaty art. spożywcze art. przemysłowe wydatki inne

pn

wt

śr

cz

pt

so

suma

NIEDZIELA

Objawienie Pańskie, uroczystość

STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Przetwory domowe

Przepis na konfiturę z moreli

składniki

2 kg moreli, 400 g cukru, sok z 1 cytryny.

sposób

przygotowania

Przygotowanie tej konfitury niemal zawsze daje

ogromną satysfakcję, ponieważ przepis jest łatwy w wykonaniu. Po-

nadto, jeżeli użyjemy dojrzałych moreli z dodatkiem niezbyt dużej

ilości cukru, stanie się ona z pewnością jednym z najsmaczniejszych

tego rodzaju przetworów. Morele należy starannie umyć, przepołowić,

usunąć pestki, a następnie włożyć do garnka ze stali nierdzewnej. Do-

dać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić

do zmacerowania w chłodnym miejscu na około 12 godzin lub na całą

noc. Po upływie wskazanego czasu, postawić garnek na ogniu i dopro-

wadzić do wrzenia. Proces maceracji w cukrze powinien zapewnić go-

towanie konfitury bez ryzyka, że owoce zaczną przywierać do spodu

garnka, jeśli nie będą mieszane. Możliwe, że będzie konieczne usunię-

cie piany z konfitury, zwłaszcza wtedy, gdy na skórce moreli, co często

zdarza się w przypadku upraw domowych, są małe brunatne plamki.

Po upływie 25–30 minut należy wykonać próbę z talerzykiem (nakła-

damy łyżkę konfitury na pochylony talerzyk; gdy konfitura nie spływa,

to znak, że jest gotowa). Gdy próba nie da pozytywnego wyniku nale-

ży kontynuować gotowanie aż do skutku. Jeśli natomiast konsystencja

jest właściwa, wówczas trzeba rozdzielić jeszcze gorącą konfiturę do

słoików, posługując się małą chochlą i lejkiem. Zamknąć słoiki her-

metycznie i szybko odwrócić do góry dnem, stawiając na drewnianej

powierzchni. Słoiki można odwrócić dopiero po całkowitym wystudze-

niu. Na koniec nakleić etykietki i wstawić do spiżarni. Najlepiej spożyć

po upływie 30 dni.

DESER

Rogaliki wiśniowe Elżbietki

składniki

125 g mąki, l łyżeczka

cukru, 125 g masła, 1 jajko,

½ szklanki zsiadłego mleka,

10 g drożdży, konfitura z wi-

śni.

sposób

przygotowania

Wymienione

składniki (oprócz konfitury)

dokładnie wymieszać. Otrzy-

mane ciasto 3 razy składać

i wałkować (jak ciasto francu-

skie). Ostatni raz rozwałkować

cienko i pokroić na kwadraty.

Nadziewać konfiturą, formo-

wać rogaliki i po posmarowa-

niu ich rozbitym jajkiem piec

w gorącym piekarniku.

imieniny

Andrzej, Baltazar,

Kacper, Melchior

Patron dnia

Mędrcy ze Wschodu:

Kacper, Melchior, Baltazar

6

Wsch. 7:39

Zach. 15:48

Wsch. 08:54

Zach. 17:08

notatki