Previous Page  4 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 21 Next Page
Page Background

Wstęp

Lubić samego siebie, troszczyć się o siebie, dobrze się odżywiać – to

stwierdzenia, które właściwie znaczą to samo. Nie piszę tego, żeby po-

wtórzyć modny frazes, ale podaję fakt potwierdzony przez tysiące ludz-

kich historii, przez opowieści przyjaciół i przez współczesne badania

naukowe. Przez tysiące lat człowiek nie wiedział, co to takiego choroby

degeneracyjne. Ktoś mógłby zaoponować, że nawet gdyby dawniej czło-

wiek chorował na choroby degeneracyjne, nikt nie potrafiłby ich zdia-

gnozować. Jednak faktem jest, że od pierwszych lat XX wieku po dziś

dzień – czyli w okresie wielkiego rozwoju medycyny – przyczyną dzie-

więciu zgonów na dziesięć są choroby układu naczyniowo-sercowego,

rak, cukrzyca, Alzheimer czy AIDS i choroby te są przede wszystkim

konsekwencją niezdrowego stylu życia oraz diety bogatej w cukry, tłusz-

cze, przetworzone pokarmy z dodatkami chemicznymi i zarazem diety

ubogiej w błonnik. Warto przypomnieć przysięgę ojca medycyny, Hi-

pokratesa: „Zdrowy tryb życia i sposób odżywiania zalecał będę wedle

swoich sił i osądu, mając na względzie pożytek cierpiących, chroniąc ich

zaś przed szkodą i krzywdą”. W obecnych czasach przy składaniu przy-

sięgi Hipokratesa lekarze nie wspominają o pokarmach, które mogą

wyleczyć pacjentów, co dobrze pokazuje, że dawna wiedza żywieniowa

z dalekiego Orientu, Indii, Afryki i z obu Ameryk została tendencyjnie

odsunięta na dalszy plan, a niektórzy uważają ją nawet (lub uważali do

niedawna) za „zabawę dobrą tylko dla dzieci”. W ostatnich trzydziestu

latach udało się przekonać wielu ludzi do zasadności reguł dietetycznych

i żywieniowych, które uwzględniają wcześniejsze badania w tej dziedzi-

nie. W każdym razie ogólnie wiadomo, że niektóre populacje prawie

nigdy nie chorują na daną grupę chorób i można to wyjaśnić ich dietą.

Na przykład mieszkańcy Krety praktycznie nie chorują na choroby na-

czyniowo-sercowe, zaś mieszkańcy Kamerunu bardzo rzadko chorują

na raka odbytu i jelita grubego. Daphne Miller (wykładowca dietetyki

na University of California) zależność zdrowie–pokarm nazwała „efek-

4