7
Algi
Morskie algi posiadają liczne właściwości lecznicze i stopniowo po-
prawiają stan zdrowia.
v
Brązowa alga
kombu
występuje w wodach japońskich i w mo-
rzach Europy Północnej.
Wzmacnia układ immunologiczny
,
stymuluje trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga drenowanie
i wydalanie nadmiaru wody z organizmu. Dzięki zawartości jodu
kombu stymuluje metabolizm i spalanie kalorii oraz obniża poziom
złego cholesterolu.
v
Alga
arame
prawdopodobnie jest najpopularniejsza w świecie
Zachodu. Obniża ciśnienie, jest wyjątkowo bogata w beta-karoten
i w związku z tym jest pokarmem idealnym w okresie przedwakacyj-
nym, ponieważ
przygotowuje skórę do opalania się i prze-
u
ZBIÓR:
PRZEZ CAŁY ROK
u
Algi leczą anemię, astenię, hiperglikemię,
powolny metabolizm i wysokie ciśnienie.
Alga kombu
– reguluje ciśnienie i drenowanie organizmu.
Alga arame
– ma ceniony smak, który jest szczególnie do-
ceniany przez podniebienia „zachodnie”.
Alga dulse
– celtyccy wojownicy jadali ją przed bitwami.
Alga hijiki
– może zawierać arszenik.
Alga kelp
– jest superpokarmem według National Institu-
tes of Health.
Alga nori
– zawiera kwasy omega-3 i proteiny, nie ma
przeciwwskazań do spożycia.
Alga wakame
– Japończycy zbierają ją na swoich wybrze-
żach.