Previous Page  7 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 21 Next Page
Page Background

7

Algi

Morskie algi posiadają liczne właściwości lecznicze i stopniowo po-

prawiają stan zdrowia.

v

Brązowa alga

kombu

występuje w wodach japońskich i w mo-

rzach Europy Północnej.

Wzmacnia układ immunologiczny

,

stymuluje trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga drenowanie

i wydalanie nadmiaru wody z organizmu. Dzięki zawartości jodu

kombu stymuluje metabolizm i spalanie kalorii oraz obniża poziom

złego cholesterolu.

v

Alga

arame

prawdopodobnie jest najpopularniejsza w świecie

Zachodu. Obniża ciśnienie, jest wyjątkowo bogata w beta-karoten

i w związku z tym jest pokarmem idealnym w okresie przedwakacyj-

nym, ponieważ

przygotowuje skórę do opalania się i prze-

u

ZBIÓR:

PRZEZ CAŁY ROK

u

Algi leczą anemię, astenię, hiperglikemię,

powolny metabolizm i wysokie ciśnienie.

Alga kombu

– reguluje ciśnienie i drenowanie organizmu.

Alga arame

– ma ceniony smak, który jest szczególnie do-

ceniany przez podniebienia „zachodnie”.

Alga dulse

– celtyccy wojownicy jadali ją przed bitwami.

Alga hijiki

– może zawierać arszenik.

Alga kelp

– jest superpokarmem według National Institu-

tes of Health.

Alga nori

– zawiera kwasy omega-3 i proteiny, nie ma

przeciwwskazań do spożycia.

Alga wakame

– Japończycy zbierają ją na swoich wybrze-

żach.