12
La storia insegna…
Xxx
i PP
. Jest pokarmem wyjątkowo odżywczym. Jest szczególnie zaleca-
ne dzieciom oraz osobom, które nie spożywają mięsa.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika awokado ułatwia trawie-
nie i zwiększa poczucie sytości (czyli osłabia głód). Może być bardzo
pomocne w przypadku nieświeżego oddechu, ponieważ jego flawo-
noidy blokują odpowiedzialne za to bakterie. Zawiera również potas,
który jest dobry dla serca oraz
karotenoidy
przeciwdziałające ar-
tretyzmowi. Z pestek awokado pozyskuje się substancje zwalczające
cukrzycę, stany zapalne, bezsenność i nadciśnienie.
4
WŁAŚCIWOŚCI
Kwasy linolowe i omega-3
stymulują produkcję dobrego chole-
sterolu (HDL) i są inhibitorami złego cholesterolu (LDL). Dzięki wy-
sokiej zawartości potasu awokado obniża ciśnienie krwi, co osłabia
ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Z miąższu awokado ekstrahuje się
olej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olej ten zmiękcza
i odżywia skórę, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy A i E, któ-
re są silnymi przeciwutleniaczami. Według badania opublikowanego
w „Journal of American Medical Associaton” zwłaszcza witamina E
może być wykorzystana
do hamowania rozwoju choroby Al-
zheimera.
Według innych badań awokado rzeczywiście przeciw-
działa rakowi. Warto więc codzienne zjeść plaster awokado.
Przeciwwskazania
Awokado zawiera bardzo dużo tłuszczów i dla-
tego lepiej nie jeść go w dużych ilościach. Z awokado powinny zrezy-
gnować osoby z niewydolnością nerkową.
Jak wykorzystać
Do sałatek letnich można dodawać awokado za-
miast oliwy.
Smoothie dla umysłu
½ awokado, ½ banana, 1 łyżka nasion chia,
garść pestek granatu, garść borówek
Wszystkie składniki zmiksować. Wlać 2 szklanki
lodowatej wody i mieszać, aż nie będzie już grudek. Smoothie
podać w przezroczystych dużych szklankach.