Previous Page  12 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 21 Next Page
Page Background

12

La storia insegna…

Xxx

i PP

. Jest pokarmem wyjątkowo odżywczym. Jest szczególnie zaleca-

ne dzieciom oraz osobom, które nie spożywają mięsa.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika awokado ułatwia trawie-

nie i zwiększa poczucie sytości (czyli osłabia głód). Może być bardzo

pomocne w przypadku nieświeżego oddechu, ponieważ jego flawo-

noidy blokują odpowiedzialne za to bakterie. Zawiera również potas,

który jest dobry dla serca oraz

karotenoidy

przeciwdziałające ar-

tretyzmowi. Z pestek awokado pozyskuje się substancje zwalczające

cukrzycę, stany zapalne, bezsenność i nadciśnienie.

4

WŁAŚCIWOŚCI

Kwasy linolowe i omega-3

stymulują produkcję dobrego chole-

sterolu (HDL) i są inhibitorami złego cholesterolu (LDL). Dzięki wy-

sokiej zawartości potasu awokado obniża ciśnienie krwi, co osłabia

ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Z miąższu awokado ekstrahuje się

olej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olej ten zmiękcza

i odżywia skórę, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy A i E, któ-

re są silnymi przeciwutleniaczami. Według badania opublikowanego

w „Journal of American Medical Associaton” zwłaszcza witamina E

może być wykorzystana

do hamowania rozwoju choroby Al-

zheimera.

Według innych badań awokado rzeczywiście przeciw-

działa rakowi. Warto więc codzienne zjeść plaster awokado.

Przeciwwskazania

Awokado zawiera bardzo dużo tłuszczów i dla-

tego lepiej nie jeść go w dużych ilościach. Z awokado powinny zrezy-

gnować osoby z niewydolnością nerkową.

Jak wykorzystać

Do sałatek letnich można dodawać awokado za-

miast oliwy.

Smoothie dla umysłu

½ awokado, ½ banana, 1 łyżka nasion chia,

garść pestek granatu, garść borówek

Wszystkie składniki zmiksować. Wlać 2 szklanki

lodowatej wody i mieszać, aż nie będzie już grudek. Smoothie

podać w przezroczystych dużych szklankach.