8
ciwdziała jej starzeniu
. Według niektórych badań arame sku-
tecznie wspomaga leczenie męskiej impotencji. Ta brązowa alga jest
idealnym dodatkiem do dań z tofu, seitanu lub tempehu.
v
Dulse
(Palmaria palmata)
jest algą czerwoną. Rośnie w północ-
nym Atlantyku i w niektórych strefach Pacyfiku. Prawdopodobnie już
w starożytności wojownicy z Europy Północnej żywili się tą algą pod-
czas wypraw wojennych. Dulse
wspomaga leczenie anemii i re-
guluje funkcjonowanie tarczycy.
Dzięki specyficznemu połą-
czeniu soli mineralnych, witamin i aminokwasów skutecznie zwalcza
stres, bezsenność i opryszczkę.
v
Brązowa alga
hijijki
pochodzi z Dalekiego Wschodu. Ma zde-
cydowany smak, jest wyjątkowo odżywcza, zasobna w żelazo, potas
i wapń. Prawdopodobnie przeciwdziała próchnicy, poza tym goi rany,
obniża cholesterol
i oczyszcza krew, utrzymując na stałym pozio-
mie glikemię. Jest pigułką zdrowia dla włosów. Hijiki zawiera arszenik
nieorganiczny i z tego względu można zjeść tylko do 1 g algi dziennie.
v
Brązowa alga
kelp
jest uważana za
superpokarm
. National In-
stitutes of Health wpisał ją na listę najlepszych źródeł jodu. Kelp przy-
spiesza metabolizm, zapobiega dnie moczanowej, leczy bezsenność,
wzmacniamięśnie i kości
, zwalcza wolne rodniki, obniża poziom
stresu w organizmie, co wzmacnia układ naczyniowo-sercowy. Poza
tym według badania opublikowanego przez „Food Chemistry”
kwas
alginowy
przypuszczalnie obniża wchłanianie tłuszczów w jelitach
o 75%. Prowadzone są badania nad wprowadzeniem algi kelp do diety
przeciwdziałającej rakowi sutka, okrężnicy, prostaty i płuc.
v
Czerwona alga
nori
jest najłatwiej strawna ze wszystkich alg i jest
częstym składnikiem sushi, maki i onigiri.
Wakame
jest idealnym
składnikiem diety wegetariańskiej. Ta brązowa alga japońska jest rów-
nież optymalnym składnikiem
diety uzupełniającej niedobory
witamin i minerałów
, leczącej osłabienie, problemy z koncentra-
cją oraz słabe paznokcie i włosy. Poza tym wakame działa osłonowo
na błonę śluzową żołądka i wspomaga odchudzanie, ponieważ jest
sycąca.
Przeciwwskazania
Wszystkie algi zawierają jod i regulują funkcjo-
nowanie tarczycy. Alg nie powinny jeść osoby z nadczynnością tarczycy.