Previous Page  21 / 21
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 21
Page Background

21

Smaczne, przeciwutleniające brokuły

300 g brokułów, 20 g tartego parmezanu, 2 jajka, 1–2 słupki

szafranu, oliwa extra vergine z oliwek, sól

Szafran zamoczyć w szklance ciepłej wody. Brokuły umyć,

oderwać różyczki i zmiksować razem z niewielką ilością wody.

Zmiksowane brokuły przełożyć na ściereczkę i dobrze wyci-

snąć płyn. Brokuły przełożyć do misy, dodać tarty parmezan,

szafran i jajka, wymieszać. Brokuły przełożyć do 6 silikono-

wych foremek na muffiny, piec przez 15 minut (lub trochę

dłużej) w temperaturze 180°C i podać gorące.

sulforafan chroni tętnice przed tworzeniem się płytek miażdżycowych

w tętnicach u chorych na cukrzycę. Inne badania wykazały, że broku-

ły nie tylko posiadają właściwości przeciwutleniające, ale skutecznie

przeciwdziałają katarakcie, wspomagają leczenie hemoroidów i dróg

oddechowych. Poza tym ze względu na wysoką zawartość siarki bro-

kuły są doskonałym pokarmem dla cierpiących na choroby wątroby.

Przeciwwskazania

Roślina nie zawiera silnych związków toksycz-

nych, z tymżemimo wszystkomoże się zdarzyć nietolerancja na brokuły.

Poza tym brokułów powinny unikać osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Jak wykorzystać

Surowe brokuły można gotować na parze przez

4 minuty, żeby sulforafan działał optymalnie i zniszczył rakogenne

toksyny obecne w jelicie cienkim.

W języku włoskim…

Włoskie słowo

broccolo

jest zdrobnieniem słowa

broc-

co

,

które z kolei pochodzi od słowa

broccus

z łaciny

wulgarnej. Słowo to początkowo znaczyło „wystający ząb”

lub „wystające zęby”, następnie

„potomstwo”

i wreszcie

„kiełek roślinny”

.