21
Smaczne, przeciwutleniające brokuły
300 g brokułów, 20 g tartego parmezanu, 2 jajka, 1–2 słupki
szafranu, oliwa extra vergine z oliwek, sól
Szafran zamoczyć w szklance ciepłej wody. Brokuły umyć,
oderwać różyczki i zmiksować razem z niewielką ilością wody.
Zmiksowane brokuły przełożyć na ściereczkę i dobrze wyci-
snąć płyn. Brokuły przełożyć do misy, dodać tarty parmezan,
szafran i jajka, wymieszać. Brokuły przełożyć do 6 silikono-
wych foremek na muffiny, piec przez 15 minut (lub trochę
dłużej) w temperaturze 180°C i podać gorące.
sulforafan chroni tętnice przed tworzeniem się płytek miażdżycowych
w tętnicach u chorych na cukrzycę. Inne badania wykazały, że broku-
ły nie tylko posiadają właściwości przeciwutleniające, ale skutecznie
przeciwdziałają katarakcie, wspomagają leczenie hemoroidów i dróg
oddechowych. Poza tym ze względu na wysoką zawartość siarki bro-
kuły są doskonałym pokarmem dla cierpiących na choroby wątroby.
Przeciwwskazania
Roślina nie zawiera silnych związków toksycz-
nych, z tymżemimo wszystkomoże się zdarzyć nietolerancja na brokuły.
Poza tym brokułów powinny unikać osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Jak wykorzystać
Surowe brokuły można gotować na parze przez
4 minuty, żeby sulforafan działał optymalnie i zniszczył rakogenne
toksyny obecne w jelicie cienkim.
W języku włoskim…
Włoskie słowo
broccolo
jest zdrobnieniem słowa
broc-
co
,
które z kolei pochodzi od słowa
broccus
z łaciny
wulgarnej. Słowo to początkowo znaczyło „wystający ząb”
lub „wystające zęby”, następnie
„potomstwo”
i wreszcie
„kiełek roślinny”
.