5
tem dżungli”. I rzeczywiście na naszej planecie istnieją miejsca, gdzie
dzięki zdrowej lokalnej diecie ludzie nie chorują na choroby przewlekłe,
które są bardzo częste wśród ludności miejskiej i w krajach uprzemysło-
wionych. Można być wolnym od chorób przewlekłych dzięki zdrowej
diecie, którą już Hipokrates uważał za warunek ludzkiego zdrowia.
Kilka komentarzy
4
Warto jeść produkty biologiczne.
4
Masło jest składnikiem niektórych potraw, ponieważ dieta zrówno-
ważona składa się ze wszystkich typów produktów, z tym że oczywi-
ście diabetyk nie może zjeść na deser talerza karmelizowanych jabłek.
Każdy powinien zrozumieć regułę „trochę wszystkiego” oraz poznać
potrzeby i nietolerancje swojego organizmu.
4
Żaden pokarm nie czyni cudów. Najważniejszy jest zdrowy styl
życia, unikanie papierosów, alkoholu i narkotyków oraz adekwatna
aktywność fizyczna. Na pewno dobre odżywianie poprawia zdrowie
i ułatwia leczenie chorób przewlekłych.
4
To NIE jest książka medyczna. Wszystkie porady i sugestie podane są
informacyjnie. Nawet w przypadku braku przeciwwskazań obowiązują
takie święte reguły jak: wizyta u lekarza przed przejściem na dietę/ku-
rację, unikanie objadania się, upewnienie się co do braku nietolerancji/
alergii na dany pokarm. Poza tym kobiety w ciąży i karmiące piersią po-
winny zrezygnować z wszelkich produktów potencjalnie szkodliwych.
4
Dla chorych z Alzheimerem nie istnieje specjalna dieta i można je-
dynie stosować dietę optymalną. Można tu wymienić pięć „złotych”
pokarmów: warzywa, cytrusy, owoce suszone, ryby i szpinak.
4
To samo dotyczy choroby Parkinsona, raka i guzów nowotworo-
wych. Kiedy w przypadków tych chorób jest mowa o „kuracji”, dotyczy
to wybranych związków czynnych, które występują w proponowanych
produktach. Niestety na razie medycyna nie odkryła skutecznego le-
czenia tych schorzeń, ale zdrowa dieta na pewno obniża ryzyko zacho-
rowalności na te choroby.