Previous Page  9 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 21 Next Page
Page Background

Anemia to schorzenie polegające na obniże-

niu ilości hemoglobiny – białka zawartego

w czerwonych krwinkach, które dostarcza

tlen do wszystkich tkanek

MECHANIZMY

Przyczyny anemii mogą być różne: utrata krwi, niedobory

żywieniowe, zmniejszona produkcja czerwonych krwinek

lub ich większe niszczenie. Wszystkie te czynniki mają

związek z

erytropoezą

, czyli z procesem namnażania

czer-

wonych krwinek

Proces erytropoezy jest regulowany za pomocą hormonu

zwanego

erytropoetyną

, którego wytwarzanie jest uzależ-

nione od poziomu tlenu w tkankach

Jeżeli pewne komórki nerki zarejestrują niedobór tlenu

we krwi, wtedy stymulują one wydzielanie erytropoetyny,

która z kolei pobudza szpik kostny do produkcji nowych

czerwonych krwinek

(a zatem hemoglobiny)

Do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny niezbęd-

ne są żelazo, witamina B12 i kwas foliowy

Jakiekolwiek zachwianie równowagi na którymś z etapów

tego procesu regulacyjnego może spowodować anemię

WYTWARZANIE CZERWONYCH KRWINEK

NERKA

rejestruje spadek pozio-

mu tlenu we krwi i produ-

kuje erytropoetynę

ERYTROPOETYNA

stymuluje szpik

do produkcji

czerwonych

krwinek

SZPIK KOSTNY

produkuje nowe

krwinki czerwone

KRWINKI CZERWONE

wzrastają we krwi

i regulują system

3

4

1

2

Czerwone krwinki

za pomocą hemo-

globiny przenoszą

tlen do reszty ciała

DWUTLENEK

WĘGLA

Czerwone krwinki

pobierają tlen z płuc,

a oddają dwutlenek

węgla

TLEN

NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE RODZAJE ANEMII

Anemia syderopeniczna

Spowodowana jest niedoborem żelaza.

Ilość krwinek czerwonych spada, są one mniejsze

i jaśniejsze

Anemia zdrowych nosicieli beta-talasemii

Krwinki czerwone są mniejsze, jaśniejsze i zniekształ-

cone, liczniejsze niż normalnie

Anemia chorób przewlekłych

Związana jest z występowaniem długotrwałych chorób zapal-

nych oraz nowotworów.

Krwinki czerwone mają normalną wielkość i kolor

Anemia wieku starczego

Może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak niedobory żywieniowe,

utrata krwi, przewlekłe zapalenia, niewydolność nerek.

Wielkość i kolor krwinek czerwonych mogą być

różne w zależności od przyczyny

Anemia z niedoboru witamin

Związana jest z niedoborem witaminy B12 i/lub kwasu foliowego, co może

wynikać z niedoborów żywieniowych lub z trudności z wchłanianiem.

Krwinki czerwone są powiększone, ich kolor jest prawidłowy

LICZBY

W stosunku do

wszystkich przy-

padków anemii tyle

wynika z

niedoboru

żelaza

Częstotliwość

występowania

anemii

u osób

powyżej

65. roku życia

Przypadki anemii

syderopenicznej

skutecznie leczonej

żelazem

Każdy rodzaj anemii objawia się zazwy-

czaj kilkoma symptomami, które są miej

lub bardziej zauważalne

OBJAWY

OSŁABIONE WŁOSY ZE SKŁONNOŚCIĄ

DOWYPADANIA

BLADOŚĆ SKÓRY I BŁON

ŚLUZOWYCH

ZAJADY

W KĄCIKACH UST

ZADYSZKA PODCZASWYSIŁKU

UCZUCIE ZMĘCZENIA

I OSŁABIENIA

KOŁATANIE SERCA

SUCHA SKÓRA

OSŁABIONE PAZNOKCIE

* Na

czerwono

objawy

typowe dla anemii

z niedoboru żelaza

DIAGNOZA ANEMII Z NIEDOBORU ŻELAZA

LECZENIE ANEMII SYDEROPENICZNEJ

PORADY ŻYWIENIOWE

Badanie krwi

Jeżeli występuje anemia z nie-

doboru żelaza:

1) krwinki czerwone są mniejsze

i jaśniejsze

2) stężenie hemoglobiny, żelaza

i ferrytyna są obniżone

3) transferyna jest w normie lub obniżona

Inne badania

Do stwierdzenia przyczyn anemii mogą być

niezbędne inne badania, np. badanie

na obecność przeciwciał przeciw

transglutaminazie, endoskopia przewodu

pokarmowego czy badanie na obecność

krwi utajonej w kale

Pokrycie niedoboru

żelaza za pomocą diety,

a jeśli to konieczne,

także za pomocą

preparatów żelaza

Przede wszystkim nale-

ży więc

wyeliminować

przyczyny anemii

W produktach spożywczych żelazo

obecne jest pod dwoma postaciami:

żelaza organicznego (żelazo hemowe)

i żelaza nieorganicznego (żelazo

niehemowe)

Żelazo

hemowe

, niezbędne przy wytwa-

rzaniu krwinek czerwonych, znajduje

się w czerwonymmięsie, a wmniejszych

ilościach także w rybach, białymmięsie

czy jajach – to żelazo jest najlepiej przy-

swajane przez nasz organizm

Ż

elazo niehemowe

występuje w pro-

duktach zbożowych oraz w warzywach,

jednak jest ono wchłaniane w mniej-

szych ilościach

Najlepszym sposobem na przyswajanie

żelaza pochodzącego z roślin jest łącze-

nie spożywanych warzyw z produktami

bogatymi w

witaminę C

, np. cytrusami,

papryką, pomidorami, kiwi

70%

10%

90%

CO TO JEST