

13
u
ZBIÓR:
CAŁY ROK
u
Banan leczy nadciśnienie, gastryczne stany zapalne, choroby nerek,
zatrzymywanie wody w organizmie, nadwagę.
Banan
„To jedyny owoc miłości.
Całym sercem kocham banany!”
Michel Chacon, „Banan”
Słodki, miękki banan jest stałym składnikiem naszej codziennej die-
ty. Ten azjatycki owoc (banan pochodzi z Indii) podbił cały Zachód.
Musa sapientum
i
cavendishii
są najbardziej lubianymi odmianami
banana i są jadane na surowo. Odmianę
Musa paradisiaca
jada się go-
towaną albo suszoną i ta odmiana jeszcze jest mało popularna. Banan
jest nieocenionym sprzymierzeńcem naszego zdrowia.
4
SKŁAD
Banan jest wyjątkowo bogaty w
potas
, który poprawia funkcjono-
wanie układu naczyniowo-sercowego oraz wspomaga leczenie ane-
mii i nadciśnienia. W połączeniu z odpowiednimi pokarmami banan
Porada dietetyczna
Dojrzałe banany są łatwiejsze w trawieniu,
ale zwierają mniej witamin i minerałów.