16
Sztuka kulinarna
przypomina…
Liści bazylii nie kroi się nigdy nożem,
ponieważ to sprzyja ich oksydacji.
Można podrzeć je w palcach.
zwalcza również artretyzm.
Witamina A
wzmacnia wzrok i błony
śluzowe. Poza tym bazylia zawiera inne witaminy jak
K, B1, B2,
B3, C i E.
Dzięki właściwościom silnie przeciwutleniającym bazylia
uczestniczy w profilaktyce rakowej. Jej flawonoidy chronią nasze ko-
mórki przed szkodliwym promieniowaniem.
4
WŁAŚCIWOŚCI
Bazylia działa
sedatywnie
, zwalcza
bezsenność, nerwowość,
mdłości u kobiet w ciąży, zawroty głowy i niskie ciśnie-
nie
. Od stuleci napar z bazylii używany jest na gorączkę, kaszel, mi-
grenę, niestrawność i nadkwasotę żołądka. Odwar z bazylii zwiększa
wydzielanie mleka u kobiet karmiących piersią. Poza tym bazylia
działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia w układzie trawiennym
i usuwa ewentualne gazy w żołądku i w jelitach.
Przeciwwskazania
Wykorzystuje się wyłącznie świeże liście bazy-
lii z dojrzałej rośliny.
Jak wykorzystać
Surowe liście bazylii dodaje się jako przyprawę do
dań, żeby ułatwić trawienie. Świeżymi liśćmi bazylii naciera się skórę
po ukąszeniu owadów, żeby złagodzić swędzenie. Olejek bazyliowy le-
czy trądzik i przywraca blask zniszczonym włosom.