Previous Page  16 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 21 Next Page
Page Background

16

Sztuka kulinarna

przypomina…

Liści bazylii nie kroi się nigdy nożem,

ponieważ to sprzyja ich oksydacji.

Można podrzeć je w palcach.

zwalcza również artretyzm.

Witamina A

wzmacnia wzrok i błony

śluzowe. Poza tym bazylia zawiera inne witaminy jak

K, B1, B2,

B3, C i E.

Dzięki właściwościom silnie przeciwutleniającym bazylia

uczestniczy w profilaktyce rakowej. Jej flawonoidy chronią nasze ko-

mórki przed szkodliwym promieniowaniem.

4

WŁAŚCIWOŚCI

Bazylia działa

sedatywnie

, zwalcza

bezsenność, nerwowość,

mdłości u kobiet w ciąży, zawroty głowy i niskie ciśnie-

nie

. Od stuleci napar z bazylii używany jest na gorączkę, kaszel, mi-

grenę, niestrawność i nadkwasotę żołądka. Odwar z bazylii zwiększa

wydzielanie mleka u kobiet karmiących piersią. Poza tym bazylia

działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia w układzie trawiennym

i usuwa ewentualne gazy w żołądku i w jelitach.

Przeciwwskazania

Wykorzystuje się wyłącznie świeże liście bazy-

lii z dojrzałej rośliny.

Jak wykorzystać

Surowe liście bazylii dodaje się jako przyprawę do

dań, żeby ułatwić trawienie. Świeżymi liśćmi bazylii naciera się skórę

po ukąszeniu owadów, żeby złagodzić swędzenie. Olejek bazyliowy le-

czy trądzik i przywraca blask zniszczonym włosom.