Previous Page  18 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 21 Next Page
Page Background

18

u

ZBIÓR:

KWIECIEŃ–CZERWIEC (liście),

SIERPIEŃ–WRZESIEŃ (owoce)

u

Borówki zwalczają bakterie i wirusy, leczą kataraktę, cellulit,

zapalenie pęcherza moczowego, układ naczyniowo-sercowy,

żylaki, wzrok i pomagają przy wymiotach.

Borówki

„Prawda smakuje niczym bita śmietana

z borówkami lub z truskawkami”.

August Mishell

Warto wiedzieć, że ulubione borówki, których szukamy w lesie pod-

czas wakacji, były nieznane aż do średniowiecza we wszystkich krajach

śródziemnomorskich. Właśnie w średniowieczu pewien uczony mnich

zainteresował się właściwościami leczniczymi borówek. Ale podobnie

jak wszystkie owoce rosnące w poszyciu leśnym, borówka (

Vaccinium

myrtillus

) została doceniona jako owoc… „ogólnodostępny”. W górach

tradycyjnie świętowano „niedzielę borówki” i był to dzień poświęcony

zabawie i tańcom. Dziewczyny i chłopcy szli do lasu zbierać borówki,

ale zamiast zbierać borówki, tańczyli i dobrze się bawili.

4

SKŁAD

Czerwone, niebieskie i czarne (ale najskuteczniej czarne) borówki

wzmacniają wzrok i serce. Są bogate w

przeciwutleniające sub-

stancje hamujące starzenie i przeciwdziałające nowotwo-

rom

. Borówki obniżają glikemię, rozrzedzają krew i stymulują krą-

żenie krwi, co

chroni przed żylakami i osłabieniem naczyń

włosowatych

. Poza tym są antywirusowe, antyseptyczne i ułatwiają

zasypianie. Wprawdzie wszystkie wymienione właściwości lecznicze

borówki zostały potwierdzone naukowo, ale ekstrakt z czarnych bo-

rówek można „oficjalnie” stosować wyłącznie jako środek przeciw-