18
u
ZBIÓR:
KWIECIEŃ–CZERWIEC (liście),
SIERPIEŃ–WRZESIEŃ (owoce)
u
Borówki zwalczają bakterie i wirusy, leczą kataraktę, cellulit,
zapalenie pęcherza moczowego, układ naczyniowo-sercowy,
żylaki, wzrok i pomagają przy wymiotach.
Borówki
„Prawda smakuje niczym bita śmietana
z borówkami lub z truskawkami”.
August Mishell
Warto wiedzieć, że ulubione borówki, których szukamy w lesie pod-
czas wakacji, były nieznane aż do średniowiecza we wszystkich krajach
śródziemnomorskich. Właśnie w średniowieczu pewien uczony mnich
zainteresował się właściwościami leczniczymi borówek. Ale podobnie
jak wszystkie owoce rosnące w poszyciu leśnym, borówka (
Vaccinium
myrtillus
) została doceniona jako owoc… „ogólnodostępny”. W górach
tradycyjnie świętowano „niedzielę borówki” i był to dzień poświęcony
zabawie i tańcom. Dziewczyny i chłopcy szli do lasu zbierać borówki,
ale zamiast zbierać borówki, tańczyli i dobrze się bawili.
4
SKŁAD
Czerwone, niebieskie i czarne (ale najskuteczniej czarne) borówki
wzmacniają wzrok i serce. Są bogate w
przeciwutleniające sub-
stancje hamujące starzenie i przeciwdziałające nowotwo-
rom
. Borówki obniżają glikemię, rozrzedzają krew i stymulują krą-
żenie krwi, co
chroni przed żylakami i osłabieniem naczyń
włosowatych
. Poza tym są antywirusowe, antyseptyczne i ułatwiają
zasypianie. Wprawdzie wszystkie wymienione właściwości lecznicze
borówki zostały potwierdzone naukowo, ale ekstrakt z czarnych bo-
rówek można „oficjalnie” stosować wyłącznie jako środek przeciw-