Previous Page  15 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 21 Next Page
Page Background

15

u

ZBIÓR:

KWIECIEŃ–WRZESIEŃ (cała roślina)

u

Bazylia leczy nadkwasotę, aerofagię, afty, włosy, stany zapalne,

układ naczyniowo-sercowy, zawroty głowy.

Bazylia

„Inwazyjna bazylia potrafi

zrujnować ogród warzywny”

– popularne wyrażenie liguryjskie

mówi o tym, że nie robiąc nic,

niszczy się wielkie rzeczy i osoby.

Niewielka bazylia z miękkimi, zielonymi liśćmi o delikatnym zapachu

jest rośliną aromatyczną. Jest uprawiana od przynajmniej pięciu ty-

sięcy lat, pochodzi z Azji. Popularny i łaciński człon nazwy (

Ocimum

basilicum

) znaczy „królewski” od greckiego słowa „basilikon”. Rzeczy-

wiście Grecy zbierali bazylię tylko podczas specyficznych rytuałów,

natomiast Egipcjanie nacierali ciało zmarłych olejkiem bazyliowym.

Dla Rzymian bazylia była symbolem zakochania. Ale Grecy, Egipcja-

nie i Rzymianie używali bazylii również jako przyprawy. Do dziś ba-

zylia jest bardzo popularną rośliną przyprawową, co można wytłuma-

czyć jej smakiem, aromatem i właściwościami leczniczymi.

4

SKŁAD

Bazylia zawiera mało kalorii i liczne substancje odżywcze, między in-

nymi

beta-karoten

, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni

serce oraz dobrze wpływa na układ krążenia.

Zeaksantyna

prze-

ciwdziała starczym przebarwieniom skóry.

Lizyna

stymuluje rozwój

antyciał i uczestniczy w wiązaniu się wapnia w kościach.

Eugenol

,

olejek eteryczny, poprawia funkcjonowanie tkanki kostnej i łącznej,