15
u
ZBIÓR:
KWIECIEŃ–WRZESIEŃ (cała roślina)
u
Bazylia leczy nadkwasotę, aerofagię, afty, włosy, stany zapalne,
układ naczyniowo-sercowy, zawroty głowy.
Bazylia
„Inwazyjna bazylia potrafi
zrujnować ogród warzywny”
– popularne wyrażenie liguryjskie
mówi o tym, że nie robiąc nic,
niszczy się wielkie rzeczy i osoby.
Niewielka bazylia z miękkimi, zielonymi liśćmi o delikatnym zapachu
jest rośliną aromatyczną. Jest uprawiana od przynajmniej pięciu ty-
sięcy lat, pochodzi z Azji. Popularny i łaciński człon nazwy (
Ocimum
basilicum
) znaczy „królewski” od greckiego słowa „basilikon”. Rzeczy-
wiście Grecy zbierali bazylię tylko podczas specyficznych rytuałów,
natomiast Egipcjanie nacierali ciało zmarłych olejkiem bazyliowym.
Dla Rzymian bazylia była symbolem zakochania. Ale Grecy, Egipcja-
nie i Rzymianie używali bazylii również jako przyprawy. Do dziś ba-
zylia jest bardzo popularną rośliną przyprawową, co można wytłuma-
czyć jej smakiem, aromatem i właściwościami leczniczymi.
4
SKŁAD
Bazylia zawiera mało kalorii i liczne substancje odżywcze, między in-
nymi
beta-karoten
, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni
serce oraz dobrze wpływa na układ krążenia.
Zeaksantyna
prze-
ciwdziała starczym przebarwieniom skóry.
Lizyna
stymuluje rozwój
antyciał i uczestniczy w wiązaniu się wapnia w kościach.
Eugenol
,
olejek eteryczny, poprawia funkcjonowanie tkanki kostnej i łącznej,