Previous Page  19 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 21 Next Page
Page Background

19

biegunkowy oraz przeciwwymiotny, natomiast ekstrakt z czerwonych

borówek można stosować jako środek

przeciwzapalny

przy zapa-

leniu jamy ustnej i gardła.

4

WŁAŚCIWOŚCI

Według artykułu opublikowanego w

Aging Cell

fizetyna, która wystę-

puje w borówkach jest substancją czynną zwalczającą chorobę Alzhe-

imera, z tym że osoby cierpiące na problemy krążeniowe spowodo-

wane cukrzycą i nadciśnieniem, na nadkwasotę gastryczną, zapalenie

pęcherza i hemoroidy oraz zagrożone kataraktą lub retinopatią cu-

krzycową nie powinny włączać borówek do swojej diety. Czerwone

borówki pomagają zwalczyć trądzik różowaty. Ekstrakt z liści boró-

wek wyjątkowo skutecznie zwalcza różne typy bakterii, między inny-

mi gronkowca złocistego (

Staphylococcus aureus)

i pałeczkę okrężnicy

(

Escherchia coli

), przy czym nie może to być ekstrakt domowej pro-

dukcji, ponieważ taki ekstrakt może spowodować zatrucie i anemię.

Przeciwwskazania

W dużych dawkach taniny borówki mogą wy-

wołać zaburzenia trawienne, nerwowe i problemy skórne. Kobiety

w okresie ciąży i karmienia piersią nie mogą jeść borówek. Borówki

mogą wejść w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi, przeciwcu-

krzycowymi (liście borówek) i z solami żelaza (liście borówek).

Jak wykorzystać

Wacik zamoczyć w odwarze z borówek (jagód)

i nałożyć na egzemę. Przy zapaleniu gardła odwarem z jagód płukać

gardło. Przygotowując dżem borówkowy, do borówek dodać kilka czą-

stek jabłek, ponieważ borówki są ubogie w pektynę i słabo się żelują.

Zgodnie z homeopatią…

Borówki można wykorzystać do leczenia chorób ga-

strycznych i jelit, nerek, dróg oddechowych i moczowych,

dny moczanowej i zapalenia skóry. Zewnętrznie: prze-

ciwzapalnym wyciągiem z borówek smarować oparzenia,

wrzody i zaczerwienienia skórne.