19
biegunkowy oraz przeciwwymiotny, natomiast ekstrakt z czerwonych
borówek można stosować jako środek
przeciwzapalny
przy zapa-
leniu jamy ustnej i gardła.
4
WŁAŚCIWOŚCI
Według artykułu opublikowanego w
Aging Cell
fizetyna, która wystę-
puje w borówkach jest substancją czynną zwalczającą chorobę Alzhe-
imera, z tym że osoby cierpiące na problemy krążeniowe spowodo-
wane cukrzycą i nadciśnieniem, na nadkwasotę gastryczną, zapalenie
pęcherza i hemoroidy oraz zagrożone kataraktą lub retinopatią cu-
krzycową nie powinny włączać borówek do swojej diety. Czerwone
borówki pomagają zwalczyć trądzik różowaty. Ekstrakt z liści boró-
wek wyjątkowo skutecznie zwalcza różne typy bakterii, między inny-
mi gronkowca złocistego (
Staphylococcus aureus)
i pałeczkę okrężnicy
(
Escherchia coli
), przy czym nie może to być ekstrakt domowej pro-
dukcji, ponieważ taki ekstrakt może spowodować zatrucie i anemię.
Przeciwwskazania
W dużych dawkach taniny borówki mogą wy-
wołać zaburzenia trawienne, nerwowe i problemy skórne. Kobiety
w okresie ciąży i karmienia piersią nie mogą jeść borówek. Borówki
mogą wejść w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi, przeciwcu-
krzycowymi (liście borówek) i z solami żelaza (liście borówek).
Jak wykorzystać
Wacik zamoczyć w odwarze z borówek (jagód)
i nałożyć na egzemę. Przy zapaleniu gardła odwarem z jagód płukać
gardło. Przygotowując dżem borówkowy, do borówek dodać kilka czą-
stek jabłek, ponieważ borówki są ubogie w pektynę i słabo się żelują.
Zgodnie z homeopatią…
Borówki można wykorzystać do leczenia chorób ga-
strycznych i jelit, nerek, dróg oddechowych i moczowych,
dny moczanowej i zapalenia skóry. Zewnętrznie: prze-
ciwzapalnym wyciągiem z borówek smarować oparzenia,
wrzody i zaczerwienienia skórne.