20
u
ZBIÓR:
PAŹDZIERNIK–KWIECIEŃ
u
Brokuły leczą anemię, cukrzycę, hemoroidy, stany zapalne,
choroby wątroby, wrzody gastryczne, nadwagę.
Brokuły
Dawno, dawno temu zielone wzgórze
Vomero neapolitańczycy nazwali wzgó-
rzem brokułów i właśnie tam chętnie
spacerowali. Wzgórze było nie tylko zielone,
ale wielokolorowe, ponieważ rosło tam
dużo czereśni i winorośli. W nocy świe-
ciły tam roje robaczków świętojańskich.
Brokuły bywają nazywane „kapustą szparagową”. Są warzywem zielo-
nym ze stożkowatym kwiatostanem zwanym „różą”. Są znane od cza-
sów starożytnych.
4
SKŁAD
Brokuły są bogate w
witaminy: A, B, C, K
i w kwas foliowy, wapń,
magnez, fosfor, sód i siarkę. Główny składnik czynny
sulforafan
jest
inhibitorem nowotworowych komórek macierzystych. Poza tym bro-
kuły są bardzo sycące, zwalczają bezsenność i mają tylko około 30 kcal
w 100 g, prawie żadnego tłuszczu i można je jeść bez ograniczeń.
4
WŁAŚCIWOŚCI
Według badań przeprowadzonych na Johns Hopkins University jedze-
nie brokułów, zwłaszcza kiełków brokułowych (mających nie więcej
niż trzy dni) obniża ryzyko raka okrężnicy i sutka o prawie 80%. Sul-
forafan i inne przeciwutleniacze przeciwdziałają nowotworom skóry
i układu trawiennego oraz zwalczają bakterię
Helicobacter pylori
, któ-
ra odpowiedzialna jest za nieżyty i wrzody układu gastrycznego. Ale
to nie wszystko: badania na University of Warwick potwierdziły, że