Previous Page  20 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 21 Next Page
Page Background

20

u

ZBIÓR:

PAŹDZIERNIK–KWIECIEŃ

u

Brokuły leczą anemię, cukrzycę, hemoroidy, stany zapalne,

choroby wątroby, wrzody gastryczne, nadwagę.

Brokuły

Dawno, dawno temu zielone wzgórze

Vomero neapolitańczycy nazwali wzgó-

rzem brokułów i właśnie tam chętnie

spacerowali. Wzgórze było nie tylko zielone,

ale wielokolorowe, ponieważ rosło tam

dużo czereśni i winorośli. W nocy świe-

ciły tam roje robaczków świętojańskich.

Brokuły bywają nazywane „kapustą szparagową”. Są warzywem zielo-

nym ze stożkowatym kwiatostanem zwanym „różą”. Są znane od cza-

sów starożytnych.

4

SKŁAD

Brokuły są bogate w

witaminy: A, B, C, K

i w kwas foliowy, wapń,

magnez, fosfor, sód i siarkę. Główny składnik czynny

sulforafan

jest

inhibitorem nowotworowych komórek macierzystych. Poza tym bro-

kuły są bardzo sycące, zwalczają bezsenność i mają tylko około 30 kcal

w 100 g, prawie żadnego tłuszczu i można je jeść bez ograniczeń.

4

WŁAŚCIWOŚCI

Według badań przeprowadzonych na Johns Hopkins University jedze-

nie brokułów, zwłaszcza kiełków brokułowych (mających nie więcej

niż trzy dni) obniża ryzyko raka okrężnicy i sutka o prawie 80%. Sul-

forafan i inne przeciwutleniacze przeciwdziałają nowotworom skóry

i układu trawiennego oraz zwalczają bakterię

Helicobacter pylori

, któ-

ra odpowiedzialna jest za nieżyty i wrzody układu gastrycznego. Ale

to nie wszystko: badania na University of Warwick potwierdziły, że